Raymond Spanjar: internet is belangrijk voor groei


Deze ondernemer behoort tot de bekendste internetondernemers van ons land. En de succesvolste, want de sociale netwerksite Hyves heeft ze zeker geen windeieren gelegd. Opgegroeid in Laren en met het gymnasium-diploma op zak, toog Raymond Spanjar samen met Floris Rost van Tonningen naar Engeland en Frankrijk om daar de taal te leren. Toen ze eenmaal terug waren in Nederland, richtten ze beleggingssite IEX.nl op, dat drie jaar later met winst verkocht werd.

Toen Spanjar ontdekte dat maar weinig van zijn vrienden zin hadden om zich aan te melden bij Amerikaanse netwerksites, besloot hij met Rost van Tonningen en Koen Kam om er zelf maar een op te richten: Hyves.nl was geboren. Drie maanden na de lancering in oktober 2004 registreerde de eerste voor hen onbekende persoon zich. Na iets meer dan een jaar kregen de drie heren hun eerste ‘salaris’. In de herfst van 2010, dus zes jaar na oprichting, werd de sociale netwerksite verkocht aan de Telegraaf Media Groep voor iets minder dan 44 miljoen euro. Ka-ching!

Fun fact: Floris Rost van Tonningen had na de verkoop van iex.nl en voor de lancering van Hyves een site gestart met tips over hoe men beter kan googlen. Soople.nl is momenteel enkel nog via het Internet Archive te bezoeken (al is er tegenwoordig ook een werkende .com-variant), waar we onder meer kunnen zien dat de site in eerste instantie voor Floris’ moeder was bedoeld!

Featured Posts
Recent Posts
Archive